fbpx

Aktivnost ADRA Crne Gore u suzbijanju nasilja nad ženama

10. 03. 2010.

ADRA CRNE GORE priključila se svjetskom projektu “enditnow  –  kaži NE nasilju nad ženama”.  U tom cilju su predstavnici ADRE u saradnji sa DELTA CITY šoping centrom u Podgorici povodom Dana žena, 7. i 8. marta sakupljali potpise pobornika zaustavljanja nasilja nad ženama i djevojkama.   Za samo dva dana, promoteri ADRE Crne Gore su u ovom Centru sakupli 3480 potpisa, što dovoljno govori o zainteresovanosti gradjana Podgorice i Crne Gore protiv ove negativne pojave.

Inace, statistike vezane za problematiku nasilja nad ženama u Crnoj Gori govore da je ono prisutno i kod nas, te da je svaka druga žena doživjela  psihičko, a svaka treća fizičko nasilje bar jedanput u svom životnom vijeku.

Tokom akcije prikupljanja potpisa dnevni lis VIJESTI je 8.marta donio izvještaj i intervju sa saradnikom ADRA-e Lukić Brankom, inače pastorom crkve Podgorica,  a Televizija IN je snimila intervju sa saradnikom ADRA-e,  Lukić Mirelom i emitovala ga u udarnom terminu u drugomi trećem TV dnevniku 8.marta.

Takođe, i sekretar ADRE Crne Gore, Radovan Aćimić, dao je izjavu agenciji MINA o ovom projektu, rekavši “da smo zadovoljni odazivom građana, te da se projekat realizuje u više od 200 zemalja širom svijeta u organizaciji ADRA International i Svjetske crkve adventista sedmoga dana.”  Dalje, agencija Mina navodi: “Projektom “Kaži NE nasilju nad ženama” ADRA je pozvala svjetsku zajednicu i pojedince da pronađu ostvarljivo rješenje tog problema” (Dnevni list Vijesti, 10.03.2010. god)

Vjerujemo da će se ovom akcijom prije svega, ohrabriti žrtve nasija i shvatiti da nisu same,  te da će generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun pokrenuti akciju da se kroz valjanu legislativu suzbije ova negativna i neželjena pojava.   Napominjemo da svoj doprinos na ovom planu i mi možemo pružiti čuvajući se iskazivanja svakog vida psihičke, fizičke, emocionalne ili bilo koje druge represije nad ženama i djevojkama, ali i nad bilo kojim ljudskim bićem.