fbpx

Aktivnosti

„A vama braćo da ne dotuži dobro činiti.“

2. Solunjanima 3,13

Dobrotvorni rad

Crkva je organizovala humanitarni rad koji se odvija u okviru dobrotvorne organizacije ADRA, koja djeluje uz pomoć više od 140 nacionalnih organizacija kao odgovor na Hristov poziv da nahranimo gladne, obučemo siromašne i priteknemo u pomoć bližnjima. U samom početku istorije djelovanja Crkve, ovaj vid aktivnosti, organizovan kao „Samarićanski rad“ u svakoj od njenih crkava, prerastao je u najširu djelatnost crkvene organizacije koja godišnje, pored ulaganja u oživljavanje trajnih dobara (dovođenje pijaće vode, melioracija, ulaganje u obrazovanje), podijeli pomoć vrijednu više od 15.000.000 EUR. Pomoć se ukazuje ljudima kojima je potrebna, bez obzira na rasu, boju kože, nacionalnu ili vjersku pripadnost. Svake godine oko 14 miliona ljudi primi pomoć od ADRE u hrani, odjeći, obući, lijekovima i na drugi način.

Posjetite veb-sajt Adre Crne Gore www.adra.org.me

Vaspitno - obrazovni rad

zasniva se na skladnom razvoju fizičkih, intelektualnih i duhovnih snaga i sposobnosti. Organizovan, stalni vaspitno-obrazovni rad odvija se u oko 6.000 školskih ustanova u svijetu od kojih su 86 koledži, univerziteti i fakulteti, više od 1.000 viših i srednjih i gotovo 5.000 osnovnih škola. Blizu 50.000 profesora i nastavnika stalno je angažovano u ovom izuzetnom i veoma značajnom poslu. U našoj zemlji je 1992. godine osnovan Teološki fakultet u Beogradu koji uživa međunarodno priznanje. Na fakultetu radi 15 redovnih i isto toliko vanrednih profesora i predavača iz zemlje i svijeta. Godine 2003. osnovana je i Gimnazija „Živorad Janković“ u Novom Sadu.

Izdavačka i informativna djelatnost

Od najranijih trenutaka svoje istorije i nastanka, Crkva je posvećivala široku pažnju pisanoj riječi i informativnoj djelatnosti u crkvenoj zajednici i izvan nje. Na više od 200 svjetskih jezika u 57 izdavačkih kuća objavljuju se brojne publikacije, knjige i časopisi, audio i video materijali kao i materijal za savremena elektronska sredstva komunikacije.

U Beogradu, za potrebe Crkve na ovom prostoru, djeluje izdavačka kuća „Preporod“ koja priprema i izdaje knjige i časopise za sve narode i narodnosti koji žive na ovim prostorima. Ova kuća je započela svoje djelovanje 1920. godine, a prva sudska registracija izvršena je 15. maja 1931. godine. Osnovno usmjerenje izdavačke djelatnosti ove kuće ogleda se u naporu da se Biblija, knjiga nad knjigama, učini dostupnom svim naraštajima, kao i da literatura nadahnuta biblijskim duhom, motivima, temama i načelima pomogne svima koji teže vječnom, lijepom i uzvišenom. Prodaja literature koju izdaje, u Crnoj Gori se obavlja putem internet knjižare „Preporod“ D.O.O Podgorica.

Preko sopstvenih ili iznajmljenih televizijskih i radio stanica u cijelom svijetu, Crkva emituje televizijski i radio program, a produkciju audio-vizuelnog materijala na našim prostorima možete pratiti na veb-sajtu internet televizije Glas nade i internet radiju Glas nade.