fbpx

Koncert Jovana Kolundžije u Podgorici

23. 09. 2012.

U dvorani Hrišćanske adventističke crkve u Podgorici, 14.9.2012. održan je koncert na kom su nastupili umetnici međunarodne reputacije – Jovan Kolundžija, najistaknutiji violinista sa prostora bivše Jugoslavije i njegova sestra, beogradska pijanistkinja i renomirani muzičar, Nada Kolundžija. Narator na koncertu bio je poznati crnogorski dramski umetnik, Slobodan Marunović, koji je izuzetno nadahnutim čitanjem tekstova 19, 23, 25 i 27. Davidovog psalma, oduševio sve prisutne u dvorani.

Vernici i preko 250 gostiju to veče su imali priliku da uživaju u vrhunskoj interpretaciji dela Baha, Leklera, Krajzlera i Sen-Sansa. Za sve prisutne to je bio nezaboravan muzički doživljaj. Ovaj projekat je ostvaren velikim angažovanjem i požrtvovanošću vernika podgoričke crkve, a ujedno predstavlja i nov pristup u saradnji Crkve sa javnošću.

U intervjuu dnevnom listu Dan iz Podgorice, maestro Jovan Kolundžija je rekao sledeće: „Obradovao me je poziv da nastupam ponovo u Podgorici, u Hrišćanskoj adventističkoj crkvi. Smatram da su crkve pravo mesto za koncerte, posebno ako su kvalitetno napravljene kao što je ova i ako imaju dobru akustiku. Tada koncert dobija pun smisao. Drago mi je što je bilo puno publike, iako je program bio krajnje ozbiljan… Kada sviramo u crkvi, tražimo kompozicije koje ne dozvoljavaju da ta crkvena duhovnost bude na bilo koji način povređena. Sva dela su zapadnog porekla. Bah kao autor centralnog dela koncerta pisao je za crkvu i mislim da nema većeg kompozitora od njega. Sen-Sans je prepoznatljiv jer je publika morala dobiti nešto svoje. Mislim da bi voleli da su na programu kompozicije poput njegovih, ali Crkva obavezuje na poštovanje nekih kanona i ja sam to ispoštovao.“

Tomislav Milošević