fbpx

Izviđačko biblijsko iskustvo

07. 06. 2023.

Za one koji se pitaju šta stoji iza ovog naslova, evo odgovora – odlično osmišljen i uzbudljiv način da djeca upoznaju Bibliju, učeći određene biblijske knjige tokom godine a zatim takmičeći se, ne jedni protiv drugih, već protiv postavljenog kriterijuma.

Vjerovatno ste sada pomislili na pitanja iz Biblije, ukrštenice i osmosmjerke sa najpoznatijim činjenicama iz Biblije, koje djeca savladaju tokom proučavanja subotnoškolske pouke. Ali, prevarili ste se! Izviđačko biblijsko iskustvo je sve to i mnogo više od toga – zahtjevi i kriterijumi dostignutog poznavanja Biblije su mnogo veći, a uloženi napor da se usvoji znanje je zaista velik. Ne vjerujete? Pokušajte sami da što bolje naučite napamet Jevanđelje po Jovanu (što su djeca učila ove godine); zapamtite imena, mjesta, događaje, činjenice, redosled događaja, naizgled beznačajne opise, da povežete logički stihove i budete sposobni da svaki stih nastavite ili dopunite… Da li vam sada djeluje teže? Da li biste prihvatili ovakav izazov?

Izviđači uzrasta od devet do šesnaest godina iz šest odreda Hrišćanskog izviđačkog saveza, odlučili su da prihvate izazov i priključe se ogromnom broju adventističkih izviđača širom svijeta koji već godinama učestvuju u ovakvom tipu biblijskog takmičenja – takmičenja u kome svi mogu osvojiti prvo mjesto ukoliko pokažu zadati nivo znanja.

Iz ugla HIO Vukovi

Za djecu iz hrišćanskog izviđačkog odreda Vukovi iz Podgorice nije postojala dilema da li će učestvovati ili ne, iako su se plašili da je pred njima pretežak zadatak. Odlučili su da se pripreme što je najbolje moguće!

Kako su izgledale pripreme? Svakog petka uveče, izviđači bi se sastajali sa vođom i zajedno čitali po jedno poglavlje Jevanđelja po Jovanu, objašnjavali stih po stih, nepoznate riječi i izraze, pokušavali da daju odgovor na teološka pitanja koja im nisu jasna, istraživali saznanja arheoloških iskopavanja iz biblijskih mjesta spomenutih u Jevanđelju i razmišljali koju poruku za njih danas ima biblijski tekst.

Vođe su pravile testove za provjeru znanja, a pred samo takmičenje podjelile su poglavlja tako da svako dijete dobije 3-4 poglavlja koje treba da zapamti najbolje moguće. Tako su napravili tim od šest izviđača i jednog rezervnog koji će na takmičenju zajednički odgovarati na postavljena pitanja.

A onda je došao dan kada je to znanje trebalo i pokazati – 11. marta 2023.g. u Sabornoj crkvi u Beogradu organizovano je takmičenje. Pitanja su pripremljena u Sjevernoameričkoj diviziji i tih dana na ista pitanja odgovarali su timovi izviđača širom svijeta.

 

Te subote u Beogradu sedam timova iz šest izviđačkih odreda (HIO Veverice iz Subotice, HIO Labudovi iz Bačke Palanke, HIO Orlovi iz Bora, HIO Vukovi iz Podgorice, HIO Gofer – 2 tima iz Skoplja i HIO Lavovi iz Negotino) pokazalo je postignuto znanje tokom testa koji je imao devedeset pitanja i trajao tri sata. Prvo mjesto, u skladu sa postignutim znanjem, osvojio je tim HIO Vukovi iz Podgorice, drugo mjesto tim HIO Gofer iz Skoplja, dok su se ostali timovi našli na trećem mjestu.

Ali, tu nije bio kraj – tim HIO Vukovi se plasirao za takmičenje na nivou Transevropske divizije, koje je održano u Atini 16. aprila i okupilo 95 timova (32 tima poletaraca od šest do  devet godina i 64 tima izviđača).

Zamislite toliko dece na jednom mestu spremnih da pokažu svoje poznavanje Biblije! Možda ste pomislili na haos koji se u ovakvim situacijama i sa toliko učesnika može stvoriti, ali uprkos velikom broju djece, roditelja, vođa, ocjenjivača i sudija u hotelu u kojem se održavalo takmičenje vladao je zavidan red (jer izviđači slušaju svoje vođe, zar ne?). Naravno, bilo je tu i žamora i smijeha ali i nervoze i iščekivanja koliko će biti teška pitanja na testu. A kada je testiranje zvanično počelo, nakon svakog pitanja i tačnog odgovora mogli su se čuti uzvici sreće ili, što je biloij ređe, nezadovoljstva zbog netačnog odgovora.

Koliko biblijskog teksta su djeca naučila napamet i usvojila, pokazao je i rezultat jer je veliki broj timova zauzeo prvo mjesto. Tim HIO Vukovi iz Podgorice je zauzeo treće mjesto riješen da sljedeće godine uloži još više truda i pokaže još bolje poznavanje biblijskog teksta.

A šta dalje? Kreću pripreme za Izviđačko biblijsko iskustvo 2024. godine. Šta čitamo i proučavamo? Na redu su Knjiga Isusa Navina i Knjiga o sudijama. Da li će biti lako da se savladaju ove dvije knjige, zapamti mnoštvo događaja i imena i sve to poveže kroz istorijske događaje? Sigurno je da neće biti baš lako, ali sa Bogom je sve moguće!

Alma Bosnić,

sekretar HIS-a i vođa HIO Vukovi

https://youtu.be/g8d9vnSynVo