fbpx

Susret mladih u Čanju u Crnoj Gori

07. 08. 2023.

,,Ko god hoće da se odmori neka dođe Crnoj Gori’’ su reči pesme ,,Od Ulcinja do Igala’’. Čanj je na polovini puta između ta dva grada na crnogorskom primorju. Susret mladih u Crnoj Gori od 28.6. do 03.7. 2023. je organizovan baš u Čanju iz razloga što je priroda prelepa, mesto mirno, a atraktivne ekstravagantne turističke lokacije jako blizu.

Prvi dan je protekao intezivno zbog dolaska i smeštaja u hotel; koji je na samo 50 m udaljen od plaže, pozdravljanja milih i dragih ljudi koji se dugo nisu videli i naravno odlaska na plažu i uživanja na morskoj peni. Na kraju dana, nakon večere, zvanično je i otvoren događaj dobrodošlicom svih prisutnih, pozdravljanjem organizatora, najavljivanjem govornika i davanjem obaveštenja šta će se raditi u narednim danima.

Sutradan se nakon doručka krenulo na krstarenje brodom, obilazeći grad Petrovac, zatim je bilo organizovano kupanje na otvorenom kod ostrva Sv. Stefan u blizini Budve i nakon toga je brod povezao veselu družinu na ostrvo Hawaii (Školj). U povratku za Čanj, obišla se i Kraljičina plaža i već se polako približavao suton. Izmoreni nakon ispunjenog i lepog dana, veliki broj mladih je otišao na dremku, te nakon toga i na večeru. I da, hrana je bila jako ukusna.

U narednim danima, svake večeri, kao u subotu i nedelju ujutro, gost govornik Tihomir Lazić je imao seriju predavanja pod nazivom ,,Sa Hristom kraj obale’’ koja su obuhvatala propovedi iz Biblije, propovedi kroz lična iskustva sa Bogom i interaktivne radionice sa mladima koji su bili prisutni. Pre predavanja su se pevale pesme kroz koje se slavio Bog, a na kraju svakog predavanja pevala se pesma ,,O Bože, zar si pozvao mene’’ što je u konačnici kontribuiralo još jačem utisku predavanja i podstaklo mlade ljude da razmišljaju koliko je Božji poziv upućen njima zapravo pokazatelj Njegove milosti i ljubavi, te koliko je važno da se tom pozivu odazovu i kažu reči pjesme ‘’Svoju lađu sada ostavljam samu, odsad idem kuda šalješ me Ti’’.

Nakon završenog programa, mladi su svakog dana imali slobodno vreme koje su iskoristili za druženje, upoznavanje, igranje raznih društvenih igara, šetanje, plivanje, parasailing, obilazak turističkih lokacija itd., ali posebno treba naglasiti pevanje različitih pesama; balada, narodnih, izvornih, gde su svi zajedno uživali i zabavljali se.

Poslednjeg dana, mladi su počeli polako da se pakuju za put, te u dvorište hotela družeci se uz sladoled i piće, iščekivali su svoj polazak. Svima je bilo jako lepo i uživali su, što svedoče i svojim rečima da bi ponovo došli. Biće prilike da se ponovo ovakav događaj organizuje u Crnoj Gori, a svi koji nisu bili, imaju upućen poziv da dođu i da se druže sa nama!

Miljan Dukić