fbpx

Pitanja od zajedničkog interesa urediti ugovorom

23. 09. 2020.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava posjetilo je danas sjedište Hrišćanske adventističke crkve koja u Crnoj Gori djeluje od 1921. godine godine. Diskutovana su brojna pitanja od zajedničkog interesa i zaključeno je da Hrišćanska adventistička crkva, koja spada u protestantske crkve, i Vlada Crne Gore trebaju zaključiti ugovor o uređenju odnosa, kako bi se u praktičnom smislu i svakodnevnom životu unaprijedilo uživanje prava građana koji pripadaju ovoj crkvenoj zajednici.

Konstatovano je da su crnogorske vlasti značajno unaprijedile i podržale sigurnost i prihvaćenost vjernika ove zajednice, a u razgovoru je ukazano na brojne primjere nasilja i mržnje kojima su u prošlosti bili izloženi vjernici i njihova imovina.

Predstavnici Hrišćanske adventističke crkve, Igor Bosnić, ovlašćeni predstavnik i Radovan Aćimić, starješine mjesne crkve u Podgorici, predstavili su predstavnicima Ministarstva osnovne doktrine i vjerovanja adventista.

MLJMP je iskazalo posebno poštovanje države Crne Gore prema radu Humanitarne organizacije ADRA koja je, između ostalog, omogućila povezivanje građana Crne Gore sa njihovim rođacima i prijateljima u opkoljenom Sarajevu.

Predstavljene su i podržane aktivnosti u sklopu Kluba zdravlja u okviru kojeg se organizuju zdravstvena predavanja protiv zavisnosti, zdrave ishrane i zdravih stilova života.

Pohvaljen je odnos Ministarstva prosvjete, i aktuelnog ministra Damira Šehovića, prema vjernicima ove Crkve kojima je omogućeno da se polaganje različitih ispita ne obavlja subotom.

U delegaciji MLJMP bili su državni sekretar mr Aleksandar Saša Zeković, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama dr Ismet Latić i savjetnica Nermina Djoković.